Koozali.org formerly Contribs.org

Horde 5.2 on SME9

Offline mrjhb3

  • *
  • 1,184
    • John Bennett Services
Horde 5.2 on SME9
« on: July 15, 2014, 02:03:20 AM »
For Testing purposes only!!!

I've been working on the latest versions of the horde framework, and now that SME 9 and horde 5.2 have been released, I'm ready to share for wider testing.  For anyone that wants to give them a try, here's how:

Code: [Select]
ssh to your SME Server
cd /root
wget http://mirror.contribs.org/contribs/jbennett/horde/horde52-rpms.zip
#wget http://mirror.contribs.org/contribs/jbennett/horde/horde52-srpms.zip
#wget http://mirror.contribs.org/contribs/jbennett/horde/horde52-rpms.zip.md5sum
#wget http://mirror.contribs.org/contribs/jbennett/horde/horde52-srpms.zip.md5sum
# Above is optional
unzip horde52-rpms.zip
cd horde52
sh Install-horde52.sh
signal-event post-upgrade ; signal-event reboot
If you are watching your logs after the reboot, you will see some log noise as the horde tables are migrated or created.

Notice I stated for testing purposes only.  I haven't personally upgraded my home server to SME9 yet, but have tested various upgrades, installs etc, and everything works for me on my various test servers, but YMMV.

Another caveat, what I've done is no guarantee that it will be implemented into a future version of SME Server.  You can follow some discussion, here, http://bugs.contribs.org/show_bug.cgi?id=6653. There are others working on other webmail alternatives, so one of those may be considered for the future.

It is a big download:
71289322 Jul 13 22:03 horde52-rpms.zip
58647874 Jul 13 22:03 horde52-srpms.zip

The install size is:

i686
191 files
Install 174   
Upgrade 17
177M

x64
193 files
Install 176
Upgrade 17
180M

The UI is completely redone in this version of horde, so you will need to spend some time getting familiar with it.

Please don't post any issues or problems to the above referenced bug at this time, especially since this isn't an official install, let's keep the discussion here.

I'll try to help here as much as I can, as time permits.

Good Luck for those of you that try.

Thanks,

John
......

Offline stephdl

  • *
  • 1,500
    • Linux et Geekeries
Re: Horde 5.2 on SME9
« Reply #1 on: July 15, 2014, 11:16:25 PM »
Please for any takers...go ahead and test this really interesting software
See http://wiki.contribs.org/Koozali_Foundation
irc : Freenode #sme_server #sme-fr

!!! Please write your knowledge to the Wiki !!!

Offline DanB35

  • ****
  • 764
    • http://www.familybrown.org
Re: Horde 5.2 on SME9
« Reply #2 on: July 15, 2014, 11:40:34 PM »
Sounds great.  Does it depend on the installed PHP version?  I'd be looking at upgrading PHP to support Owncloud, but wouldn't want to break Horde in the process.

Edit:  Heck, I can test that myself easily enough.

I notice that your install script calls for the RPMS to be in /root/horde52--does this directory need to be hardcoded?  It seems it'd be just as easy to use a relative path, which would allow this to be unpacked in any directory (like an ibay, as is sometimes recommended for installation of extra software).  Also, if you packaged it in a .tgz or .tar.bz2 file rather than .zip, it would preserve permissions (so the install script could be executable).
« Last Edit: July 15, 2014, 11:51:57 PM by DanB35 »
......

Offline DanB35

  • ****
  • 764
    • http://www.familybrown.org
Re: Horde 5.2 on SME9
« Reply #3 on: July 16, 2014, 02:45:52 PM »
I installed these in a test server running SME 9.0, onto which I restored a backup of my production 8.1 server.  I also upgraded to PHP 5.5.14 from the remi repository as discussed here: http://forums.contribs.org/index.php/topic,50961.0.html

Using it in Google Chrome on the desktop, it runs well and looks very nice.  It also works (in a brief test) on my iPad.  More testing to follow.
......

Offline DanB35

  • ****
  • 764
    • http://www.familybrown.org
Re: Horde 5.2 on SME9
« Reply #4 on: July 16, 2014, 10:18:13 PM »
I've run into what may be a bug.  At least sometimes (it doesn't seem to happen all the time, but I haven't nailed down specific circumstances to make it repeatable), using the "hide deleted messages" option will result in _all_ messages being hidden.  Toggling that option off and back on seems to clear the problem, and results in the messages being visible, with the exception of those that are marked as deleted.  I'll see if I can figure out what triggers this.
......

Offline mrjhb3

  • *
  • 1,184
    • John Bennett Services
Re: Horde 5.2 on SME9
« Reply #5 on: July 16, 2014, 11:16:51 PM »
I've run into what may be a bug.  At least sometimes (it doesn't seem to happen all the time, but I haven't nailed down specific circumstances to make it repeatable), using the "hide deleted messages" option will result in _all_ messages being hidden.  Toggling that option off and back on seems to clear the problem, and results in the messages being visible, with the exception of those that are marked as deleted.  I'll see if I can figure out what triggers this.

Hi Dan,

I can't duplicate this.  I have three physical servers that I have horde 5.2 installed on.  When I choose to hide deleted, only the deleted emails are removed.  I haven't run across what you are saying with any of the horde 5.1 and above releases.  There is nothing that I'm doing that would cause this behavior.  If you can find how to duplicate it, and it's repeatable, then then we can report it to the horde devs,  There are many others running this in their production networks, and I'm subscribed to all the horde mailing lists, and no one has reported this behavior, nor is there an open bug.  Could this be related to the php upgrade you did?  I'm running the php version that comes with SME 9

[root@www john]# php -v
PHP 5.3.3 (cli) (built: Dec 11 2013 03:29:57)
Copyright (c) 1997-2010 The PHP Group
Zend Engine v2.3.0, Copyright (c) 1998-2010 Zend Technologies
......

Offline DanB35

  • ****
  • 764
    • http://www.familybrown.org
Re: Horde 5.2 on SME9
« Reply #6 on: July 17, 2014, 03:40:21 PM »
It seems odd that it would be related to the PHP build, but I guess it's possible.  I haven't been able to find a repeatable set of circumstances myself, though--I saw it a couple of times yesterday, but not since.  If I can come up with a way to make it repeatable I'll post further.
......

Offline hawk

  • *
  • 141
    • hawkelectronics
Re: Horde 5.2 on SME9
« Reply #7 on: July 22, 2014, 03:33:54 PM »
thank you works perfectly for me on a new sme 9 server

Re: Horde 5.2 on SME9
« Reply #8 on: July 27, 2014, 08:51:06 PM »
hello
im now testing sme 9 and after i upgraded php55 remi i'm getting an error installing horde 5.2
Quote
Error: Package: php-intl-5.3.3-27.el6_5.x86_64 (/php-intl-5.3.3-27.el6_5.x86_64)
           Requires: php-common(x86-64) = 5.3.3-27.el6_5
           Installed: php-common-5.5.15-1.el6.remi.x86_64 (@remi-php55)
               php-common(x86-64) = 5.5.15-1.el6.remi

now it's ok
i just installed php-intl from remi and now its working
Code: [Select]
yum install php-intl --enablerepo=remi,remi-php55
« Last Edit: July 27, 2014, 08:58:20 PM by sibony88 »

Offline DanB35

  • ****
  • 764
    • http://www.familybrown.org
Re: Horde 5.2 on SME9
« Reply #9 on: August 26, 2014, 04:31:21 PM »
I think I may have found a bug.  When I attempt to log in with incorrect information, I get this:

Code: [Select]
A fatal error has occurred

QUERY FAILED: Table 'horde.horde_histories_modseq' doesn't exist INSERT INTO horde_histories_modseq (history_modseqempty) VALUES(0)

Details have been logged for the administrator.

At the same time, a wall message is sent to the console and any logged in sessions:
Code: [Select]
Message from syslogd@e-smith at Aug 26 10:22:03 ...
 HORDE: [horde] QUERY FAILED: Table 'horde.horde_histories_modseq' doesn't exist  INSERT INTO horde_histories_modseq (history_modseqempty) VALUES(0) [pid 5738 on line 360 of "/usr/share/pear/Horde/Auth/Base.php"]

Having this go as a wall seems rather unnecessary.

In any event, the horde_histories_modseq table doesn't seem to be present:

Code: [Select]
[root@e-smith horde]# mysql horde
Reading table information for completion of table and column names
You can turn off this feature to get a quicker startup with -A

Welcome to the MySQL monitor.  Commands end with ; or \g.
Your MySQL connection id is 189434
Server version: 5.1.73 Source distribution

Copyright (c) 2000, 2013, Oracle and/or its affiliates. All rights reserved.

Oracle is a registered trademark of Oracle Corporation and/or its
affiliates. Other names may be trademarks of their respective
owners.

Type 'help;' or '\h' for help. Type '\c' to clear the current input statement.

mysql> show tables;
+-----------------------------+
| Tables_in_horde             |
+-----------------------------+
| horde_alarms                |
| horde_cache                 |
| horde_categories            |
| horde_categories_categories |
| horde_datatree              |
| horde_datatree_attributes   |
| horde_datatree_seq          |
| horde_groups                |
| horde_groups_members        |
| horde_histories             |
| horde_histories_seq         |
| horde_locks                 |
| horde_perms                 |
| horde_prefs                 |
| horde_sessionhandler        |
| horde_signups               |
| horde_syncml_anchors        |
| horde_syncml_map            |
| horde_tokens                |
| horde_users                 |
| horde_vfs                   |
| imp_sentmail                |
| ingo_forwards               |
| ingo_lists                  |
| ingo_rules                  |
| ingo_shares                 |
| ingo_shares_groups          |
| ingo_shares_users           |
| ingo_spam                   |
| ingo_vacations              |
| turba_objects               |
| turba_shares                |
| turba_shares_groups         |
| turba_shares_users          |
+-----------------------------+
34 rows in set (0.00 sec)

mysql>

I looked for the database scripts that horde has had in the past, but I couldn't find them anywhere in the horde directory.
......

Offline mrjhb3

  • *
  • 1,184
    • John Bennett Services
Re: Horde 5.2 on SME9
« Reply #10 on: August 27, 2014, 05:12:01 AM »

Hi Dan,


I can't reproduce this.  I've just done 6 new installs of SME 9, then installed horde 5.2.1, no issues.  I also installed sme 8.1, backed up, installed sme 9, restored, then updated to horde 5.2.1, and finally installed sme9, restored my production server sme 8.1 data on it, then updated to horde 5.2.1, both with no errors.


Are you still running an upgraded version of PHP?  If so, please test with the stock version that comes with SME 9.  I'm not going to be able to support any deviations.  There have been reports with incompatibility issues with php, but I think it's mostly with php 5.6.


You can login to horde as admin, and look at the configuration and see if any of the DB's show out of date, or from the command line run - php /usr/bin/horde-db-migrate and see if the output shows anything.  If all is good, then you should see output that shows OK at the end.


Horde 5 doesn't use the old database scheme it did in 3.  The horde-db-migrate script is what is used to update the database tables.  All of my test servers are currently re-loading, so I can't tell you the exact location of the various database schema files.


John
......

Offline DanB35

  • ****
  • 764
    • http://www.familybrown.org
Re: Horde 5.2 on SME9
« Reply #11 on: August 27, 2014, 02:09:44 PM »
It doesn't seem like something that should tie to a newer PHP version, but I guess it's possible.  I'll try to test with the stock PHP version, though it may take a while to get to that.

The command-line horde-db-migrate returned nothing, but when I logged in as admin most db schemas were shown as out of date.  The entry for Horde didn't (and still doesn't) list any database/schema status--I suspect this might be where the problem lies.  I updated them, logged out, and the problem persists.

I note that most or all of the other apps have a *_schema_info table which isn't present for horde.  A little bit of googling suggests that there should actually be several such tables--horde_alarms_schema_info, horde_group_schema_info, etc.  I don't have any of these. (I'm also baffled as to why that information is on the parallels.com knowledge base, but that's neither here nor there).  Time to do some more digging, it seems.

Interestingly, my SME 9 test server (which I used to test the migration from 8 to 9) has the upgraded PHP, and also has a completely different set of horde_* tables:
Code: [Select]
| horde_activesync_cache           |
| horde_activesync_device          |
| horde_activesync_device_users    |
| horde_activesync_mailmap         |
| horde_activesync_map             |
| horde_activesync_schema_info     |
| horde_activesync_state           |
| horde_alarm_schema_info          |
| horde_alarms                     |
| horde_auth_schema_info           |
| horde_cache                      |
| horde_cache_schema_info          |
| horde_categories                 |
| horde_categories_categories      |
| horde_core_schema_info           |
| horde_datatree                   |
| horde_datatree_attributes        |
| horde_datatree_seq               |
| horde_dav_collections            |
| horde_dav_objects                |
| horde_dav_schema_info            |
| horde_group_schema_info          |
| horde_groups                     |
| horde_groups_members             |
| horde_histories                  |
| horde_histories_modseq           |
| horde_history_schema_info        |
| horde_imap_client_data           |
| horde_imap_client_message        |
| horde_imap_client_metadata       |
| horde_imap_client_schema_info    |
| horde_lock_schema_info           |
| horde_locks                      |
| horde_muvfs                      |
| horde_perms                      |
| horde_perms_schema_info          |
| horde_prefs                      |
| horde_prefs_schema_info          |
| horde_queue_schema_info          |
| horde_queue_tasks                |
| horde_sessionhandler             |
| horde_sessionhandler_schema_info |
| horde_signups                    |
| horde_syncml_anchors             |
| horde_syncml_map                 |
| horde_syncml_schema_info         |
| horde_token_schema_info          |
| horde_tokens                     |
| horde_users                      |
| horde_vfs                        |
| horde_vfs_schema_info            |

It does handle failed logins correctly.  I can't say with certainty, though, whether I upgraded PHP before or after I upgraded Horde.
« Last Edit: August 27, 2014, 02:26:37 PM by DanB35 »
......

Offline stephdl

  • *
  • 1,500
    • Linux et Geekeries
Re: Horde 5.2 on SME9
« Reply #12 on: August 27, 2014, 02:31:50 PM »
Don't forget if you upgrade php  with the remi repository....you upgrade also mysql....maybe it tied to your issue.
See http://wiki.contribs.org/Koozali_Foundation
irc : Freenode #sme_server #sme-fr

!!! Please write your knowledge to the Wiki !!!

Offline DanB35

  • ****
  • 764
    • http://www.familybrown.org
Re: Horde 5.2 on SME9
« Reply #13 on: August 27, 2014, 02:41:21 PM »
No, mysql is the stock version from the DVD:
Code: [Select]
[dan@e-smith ~]$ rpm -q mysql
mysql-5.1.73-3.el6_5.x86_64

It does look like (if I'm using yum history correctly) I upgraded PHP after horde on the test server, and before horde on my production server.  If this is a php version issue, that would explain the different results.
......

Re: Horde 5.2 on SME9
« Reply #14 on: August 27, 2014, 05:36:33 PM »
hi guys
there is another issue with horde 5.2 after upgrading php and mysql 55.
please see : http://forums.contribs.org/index.php/topic,51033.0.html