Koozali.org formerly Contribs.org

Problem setting up owncloud

Problem setting up owncloud
« on: January 30, 2013, 05:38:25 PM »
I have tried setting up owncloud on my sme server 8 box and continue to have issues with the initial setup.  I am following the documentation provided at http://wiki.contribs.org/OwnCloud and cannot seem to get this finalized.

I am receiving the following error after completing all the steps provided in the How-To.  When I browse to http://server/owncloud

Information Bay

This information bay has not yet been customized.


I have followed this documentation verbatim and have tried it 5 times and cannot get this to work.  Any help is appreciated.  And yes I did searched sme forums for the answer and nothing has fixed this issue otherwise I would not post.

Offline stephdl

  • *
  • 1,507
    • Linux et Geekeries
Re: Problem setting up owncloud
« Reply #1 on: January 30, 2013, 07:16:22 PM »
may be you forget to erase the index.html who has created by the ebay.

did you mind to copy the .htacces of the tar archive who is invisible and that you can not copy it without say specyally

cp /home/e-smith/files/ibays/owncloud/html/owncloud/.htaccess /home/e-smith/files/ibays/owncloud/html/

it is for example
See http://wiki.contribs.org/Koozali_Foundation
irc : Freenode #sme_server #sme-fr

!!! Please write your knowledge to the Wiki !!!

Re: Problem setting up owncloud
« Reply #2 on: January 30, 2013, 08:36:27 PM »
I appreciate your response.

Per your request, I did those 2 tasks and now get the following:

Forbidden

You don't have permission to access /owncloud/ on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request

Offline stephdl

  • *
  • 1,507
    • Linux et Geekeries
Re: Problem setting up owncloud
« Reply #3 on: January 30, 2013, 09:02:47 PM »
this the way i did to install owncloud

Code: [Select]
cd /home/e-smith/files/ibays/owncloud/html/
wget http://owncloud.org/releases/owncloud-4.5.6.tar.bz2
tar xvf owncloud-4.5.6.tar.bz2
mv owncloud/* .
mv owncloud/.htaccess .
db accounts setprop owncloud AllowOverride All FollowSymLinks enabled Group www PHPBaseDir /home/e-smith/files/ibays/owncloud/:/tmp/ PublicAccess global UserAccess wr-group-rd-everyone
signal-event ibay-modify owncloud
rm  index.html

i think you need to reinstall from scratch and follow what i did...else you need to follow the documentation to allow the "allow_url_fopen"

You can go now to the wiki i edit the page to put this
« Last Edit: January 30, 2013, 10:19:56 PM by stephdl »
See http://wiki.contribs.org/Koozali_Foundation
irc : Freenode #sme_server #sme-fr

!!! Please write your knowledge to the Wiki !!!

Re: Problem setting up owncloud
« Reply #4 on: January 31, 2013, 12:34:29 PM »
Steph,

Thanks for your response.  I did exactly as you said and I get the following error:

Forbidden

You don't have permission to access /owncloud/ on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.



Additionally I get the following 2 entries in my /var/log/httpd/error_log:

[Thu Jan 31 06:25:52 2013] [error] [client 192.168.1.28] Directory index forbidden by Options directive: /home/e-smith/files/ibays/owncloud/html/
[Thu Jan 31 06:25:52 2013] [error] [client 192.168.1.28] File does not exist: /home/e-smith/files/ibays/Primary/html/core



Re: Problem setting up owncloud
« Reply #5 on: January 31, 2013, 03:07:16 PM »
Now if i change the options directive from - to + I can then see the directory structure when I goto http://server/owncloud but still do not get the install page?

Browsing the httpd error logs this is now what I get:

[Thu Jan 31 09:00:40 2013] [error] [client 192.168.1.28] client denied by server configuration: /home/e-smith/files/ibays/owncloud/html/public.php
[Thu Jan 31 09:00:40 2013] [error] [client 192.168.1.28] client denied by server configuration: /home/e-smith/files/ibays/owncloud/html/cron.php
[Thu Jan 31 09:00:40 2013] [error] [client 192.168.1.28] client denied by server configuration: /home/e-smith/files/ibays/owncloud/html/remote.php
[Thu Jan 31 09:00:40 2013] [error] [client 192.168.1.28] client denied by server configuration: /home/e-smith/files/ibays/owncloud/html/index.php
[Thu Jan 31 09:00:40 2013] [error] [client 192.168.1.28] client denied by server configuration: /home/e-smith/files/ibays/owncloud/html/status.php



I believe the error is related to apache but this crazy since owncloud is a 3 minute installation and I have been working on this for 3 days?  This install is suppose to be simple so now I am going to have to install on one my regular Centos boxes since this is proving fruitless.

Re: Problem setting up owncloud
« Reply #6 on: January 31, 2013, 03:18:59 PM »
Furthermore since I have 4 SME SERVER 8 boxes, I reproduced the same error on all 4 boxes.  I would ask that somebody from documentation make clear that this documentation was not just tested once and stamped successful.  There is no way on 4 SME SERVER 8 boxes I have an issue that does not correlate with this documentation, just doesn't make any sense.

Offline stephdl

  • *
  • 1,507
    • Linux et Geekeries
Re: Problem setting up owncloud
« Reply #7 on: January 31, 2013, 04:36:20 PM »
Sorry for the time to answer, but i'm not in the same time zone

some ideas...

do you have activated in the ibay property the good right

Code: [Select]
group admin (it's the owner of the ibay on my sme)
write group
read everybody
public acces : all internet without password
execution cgi/php/ssi activated


else i need the return of this

ls -la /home/e-smith/files/ibays/owncloud/html/

i suppose that your ibay's name is owncloud
See http://wiki.contribs.org/Koozali_Foundation
irc : Freenode #sme_server #sme-fr

!!! Please write your knowledge to the Wiki !!!

Offline janet

  • ****
  • 4,806
Re: Problem setting up owncloud
« Reply #8 on: January 31, 2013, 04:40:39 PM »
bhay3s

Please confirm the db entries are correct
Show us the actual output of
db accounts show owncloud
(replace with your ibay name if different)

Also show us the contents of the custom template, ie show the actual output of
cat /etc/e-smith/templates-custom/etc/httpd/conf/httpd.conf/99allow_url_fopen

I am puzzled by the log entries.
Why do you have references to the owncloud ibay & the Primary ibay.
Is the "File does not exist at .../Primary/html/core" something to do with owncloud on your server ?
Did you do earlier installs to Primary ibay ?
Did you adjust or do you have config files that point at the Primary ibay ?

Perhaps it is just an extra unrelated line from the log file, please confirm.

Quote
/var/log/httpd/error_log:
[Thu Jan 31 06:25:52 2013] [error] [client 192.168.1.28] Directory index forbidden by Options directive: /home/e-smith/files/ibays/owncloud/html/
[Thu Jan 31 06:25:52 2013] [error] [client 192.168.1.28] File does not exist: /home/e-smith/files/ibays/Primary/html/core
Please search before asking, an answer may already exist.
The Search & other links to useful information are at top of Forum.

Re: Problem setting up owncloud
« Reply #9 on: January 31, 2013, 04:44:25 PM »
This is embarrassing....When I created the ibay I did not specify the execution parameter for php.  Although I followed the documentation correctly I did not correctly setup the ibay, problem solved.

Thanks for the help again.  :D :lol: :-D

Re: Problem setting up owncloud
« Reply #10 on: January 31, 2013, 04:45:17 PM »
Thanks Steph and Mary.

Offline stephdl

  • *
  • 1,507
    • Linux et Geekeries
Re: Problem setting up owncloud
« Reply #11 on: January 31, 2013, 06:51:13 PM »
Ok il will precise it in the howto....when something goes wrong, we must return to the fundamental ...could you put resolved on this post please.
See http://wiki.contribs.org/Koozali_Foundation
irc : Freenode #sme_server #sme-fr

!!! Please write your knowledge to the Wiki !!!

Offline stephdl

  • *
  • 1,507
    • Linux et Geekeries
Re: Problem setting up owncloud
« Reply #12 on: February 01, 2013, 03:16:00 PM »
Thanks Steph and Mary.

if you want to make the same, you just have to stay connected and help the next problem will concern owncloud.
Well, if you insist you are encouraged to help anyone with any problem.

See you soon.
See http://wiki.contribs.org/Koozali_Foundation
irc : Freenode #sme_server #sme-fr

!!! Please write your knowledge to the Wiki !!!

Re: Problem setting up owncloud
« Reply #13 on: March 27, 2013, 09:32:26 AM »
Hi Guys,

I'm seeing something related to this, but although I've rechecked the settings, I keep getting:

Forbidden

You don't have permission to access /owncloud/ on this server.

Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.


My httpd error_log contains this:
[Wed Mar 27 09:22:53 2013] [error] [client 172.16.1.130] Options FollowSymLinks or SymLinksIfOwnerMatch is off which implies that RewriteRule directive is forbidden: /home/e-smith/files/ibays/owncloud0/html/
[Wed Mar 27 09:22:53 2013] [error] [client 172.16.1.130] File does not exist: /home/e-smith/files/ibays/Primary/html/core
[Wed Mar 27 09:24:03 2013] [error] [client 172.16.1.130] Options FollowSymLinks or SymLinksIfOwnerMatch is off which implies that RewriteRule directive is forbidden: /home/e-smith/files/ibays/owncloud0/html/
[Wed Mar 27 09:24:03 2013] [error] [client 172.16.1.130] File does not exist: /home/e-smith/files/ibays/Primary/html/core


I believe the references to the primary ibay are caused by the .htaccess file, which among other things contain the lines:
ErrorDocument 403 /core/templates/403.php
ErrorDocument 404 /core/templates/404.php


This is my db info:
[root@smeserver01 html]# db accounts show owncloud0
owncloud0=ibay
    AllowOverride=All
    CgiBin=enabled
    FollowSymlinks=Enabled
    Gid=5009
    Group=www
    Name=Owncloud area0
    PHPBaseDir=/home/e-smith/files/ibays/owncloud0/:/tmp/
    PasswordSet=no
    PublicAccess=global
    Uid=5009
    UserAccess=wr-group-rd-everyone
[root@smeserver01 html]#


Funny thing is that the error_log says that FollowSymLinks or SymLinksIfOwnerMatch is off even though FollowSymLinks is clearly enabled in the ibay config.

Any ideas?

TIA

Tony








Offline mmccarn

  • *
  • 2,510
Re: Problem setting up owncloud
« Reply #14 on: March 27, 2013, 12:13:16 PM »
'FollowSymLinks' must be 'enabled'.  Your settings show 'Enabled'.

Correct using:
Code: [Select]
db accounts setprop owncloud0 FollowSymLinks enabled
signal-event ibay-modify owncloud0