Koozali.org formerly Contribs.org

Cups fails to install

Cups fails to install
« on: February 25, 2008, 02:47:26 PM »
I´m Trying to install cups on SME7.3 following the how to @ http://wiki.contribs.org/Cups
I can remove LPRng
but no luck with the repomd.xml (missing file at contributor site??)

I'm stucked at this step, with no printers working. could roll back but I want cups running (my printer's queue works better with cups)
Any Ideas how to solve this?

Many Thanks

bellow the trnascription of my actions at my server console:


[root@centro ~]# yum remove e-smith-LPRng
==============================================================
WARNING: Additional commands may be required after running yum
==============================================================
Loading "smeserver" plugin
Loading "fastestmirror" plugin
Setting up Remove Process
Resolving Dependencies
--> Populating transaction set with selected packages. Please wait.
---> Package e-smith-LPRng.noarch 0:1.14.0-6.el4.sme set to be erased
--> Running transaction check

Dependencies Resolved

=============================================================================
 Package                 Arch       Version          Repository        Size
=============================================================================
Removing:
 e-smith-LPRng           noarch     1.14.0-6.el4.sme  installed          50 k

Transaction Summary
=============================================================================
Install      0 Package(s)
Update       0 Package(s)
Remove       1 Package(s)
Total download size: 0
Is this ok [y/N]: y
Downloading Packages:
Running Transaction Test
Finished Transaction Test
Transaction Test Succeeded
Running Transaction
smeserver trap pre-install: e-smith-LPRng
  Removing  : e-smith-LPRng                ######################### [1/1]
Migrating existing database configuration
Migrating existing database yum_updates
Migrating existing database networks
Migrating existing database accounts
Migrating existing database spamassassin
Migrating existing database yum_installed
Migrating existing database backups
Migrating existing database domains
Migrating existing database mailpatterns
Migrating existing database hosts
Migrating existing database yum_repositories
Migrating existing database yum_available
smeserver trap post-install: e-smith-LPRng

Removed: e-smith-LPRng.noarch 0:1.14.0-6.el4.sme
Complete!
==============================================================
WARNING: You now need to run BOTH of the following commands
to ensure consistent system state:

signal-event post-upgrade; signal-event reboot

You should run these commands unless you are certain that
yum made no changes to your system.
==============================================================
[root@centro ~]# /sbin/e-smith/db yum_repositories set rvandenaker-cups repository \
> Name 'R van den Aker CUPS repository' \
> BaseURL 'http://mirror.contribs.org/contribs/rvandenaker/testing/smeserver-cups/repositories/7.0/' \
> EnableGroups yes \
> GPGCheck no \
> Visible no \
> status disabled
[root@centro ~]# expand-template /etc/yum.conf
[root@centro ~]# yum groupinstall cups-printanalyzer --enablerepo=rvandenaker-cups
==============================================================
WARNING: Additional commands may be required after running yum
==============================================================
Loading "smeserver" plugin
Loading "fastestmirror" plugin
Setting up Group Process
Setting up repositories
http://mirror.contribs.org/contribs/rvandenaker/testing/smeserver-cups/repositories/7.0/repodata/repomd.xml: [Errno 14] HTTP Error 404: Not Found
Trying other mirror.
Cannot open/read repomd.xml file for repository: rvandenaker-cups
failure: repodata/repomd.xml from rvandenaker-cups: [Errno 256] No more mirrors to try.
Error: failure: repodata/repomd.xml from rvandenaker-cups: [Errno 256] No more mirrors to try.
================================================================
No new rpms were installed. No additional commands are required.

Re: Cups fails to install
« Reply #1 on: March 01, 2008, 10:33:32 AM »
Have had the same problem, can't install using yum as per configuring the repository, so I found a mirror site (sorry, can't remember which, try googling rvandenaker) and manually copied all rpms, then ran yum

localinstall smeserver-cups* --disablerepo=*

Think I had to manually install gimp*, foomatic* and ghostscript* as well.

signal-event post-upgrade and signal-event reboot

Got it working after that.

Offline william_syd

  • ****
  • 1,608
  • Nothing to see here.
    • http://www.magicwilly.info
Re: Cups fails to install
« Reply #2 on: March 01, 2008, 10:59:10 AM »
The files are still there, just the xml is missing (I think) and a index.html file is blocking directory listing. Go in via ftp....

ftp://mirror.pacific.net.au/smeserver/contribs/rvandenaker/testing/smeserver-cups/repositories/7.0/RPMS/i386

ftp://mirror.pacific.net.au/smeserver/contribs/rvandenaker/testing/smeserver-cups/repositories/7.0/RPMS/noarch

Just wget the files and yum localinstall.




« Last Edit: March 01, 2008, 11:05:49 AM by william_syd »
Regards,
William

IF I give advise.. It's only if it was me....

Offline cactus

  • *
  • 4,880
    • http://www.snetram.nl
Re: Cups fails to install
« Reply #3 on: March 22, 2008, 10:25:53 AM »
The files are still there, just the xml is missing (I think) and a index.html file is blocking directory listing. Go in via ftp....
Indeed it seems the repodata folder, which holds the repository data yum needs, is missing which makes yum fail on installation.

You can also manually download (also by http): http://mirror.contribs.org/contribs/rvandenaker/testing/smeserver-cups/repositories/7.0/RPMS/
« Last Edit: March 22, 2008, 10:32:58 AM by cactus »
Be careful whose advice you buy, but be patient with those who supply it. Advice is a form of nostalgia, dispensing it is a way of fishing the past from the disposal, wiping it off, painting over the ugly parts and recycling it for more than its worth ~ Baz Luhrmann - Everybody's Free (To Wear Sunscreen)

Offline cactus

  • *
  • 4,880
    • http://www.snetram.nl
Re: Cups fails to install
« Reply #4 on: March 22, 2008, 10:44:29 AM »
Since the same issue is also discussed in this thread I suggest locking this one or the one referred to in the link and continue discussion in one of the two instead of in both.
Be careful whose advice you buy, but be patient with those who supply it. Advice is a form of nostalgia, dispensing it is a way of fishing the past from the disposal, wiping it off, painting over the ugly parts and recycling it for more than its worth ~ Baz Luhrmann - Everybody's Free (To Wear Sunscreen)