Koozali.org formerly Contribs.org

Legacy Forums => Experienced User Forum => Topic started by: william_syd on February 02, 2006, 11:35:31 AM

Title: Ventrilo server on 7pre1
Post by: william_syd on February 02, 2006, 11:35:31 AM
I have a vent server running on 6.0.01 fine. However, when I try the same on 7 I get an error.

I'm starting vent as root. The files are in /root/ventrilo . Starting with the command ventrilo_srv .

I get the error mesg "ERROR: Unable to bind to TCP socket."

What has changed from 6 to 7 to cause this. Both are installed in server-only mode and the port vent wants to use is 3784.


Regards,
William
Title: Ventrilo server on 7pre1
Post by: pickles on February 03, 2006, 07:23:17 AM
William,

I have Ventrilo running on 7pre1 in Server/Gateway mode with the port opening contrib.  I didn't experience any problems starting Ventrilo, although I haven't tried it in Server Only mode.  I would asume that I wouldn't need the port-opening contrib in Server Only.

I have mine installed in /opt/ventrilo with a slightly modified version of their script starting Ventrilo.

Although the server is 7pre1 it's been installed since 7beta4 and upgraded via yum.

Justin
Title: Ventrilo server on 7pre1
Post by: william_syd on February 03, 2006, 08:55:06 AM
Quote from: "pickles"


I have mine installed in /opt/ventrilo with a slightly modified version of their script starting Ventrilo.


Justin


Just tried it in /opt/ventrilo on a vmware machine and it worked.

Tried it on the real machine and still unable to bind tcp socket.


Regards,
William.
Title: Ventrilo server on 7pre1
Post by: pickles on February 06, 2006, 01:22:01 AM
William,

Have you tried Team Speak 2?

I installed it yesterday to get around the 8 connection limitation of Ventrilo?  I have just installed and tested the connection, so I can't compare to to Ventrilo yet.  However, I did notice that Team Speak uses UDP not TCP.

Justin
Title: Ventrilo server on 7pre1
Post by: danlydon on March 02, 2006, 04:26:29 PM
Quote from: "pickles"
William,

I have Ventrilo running on 7pre1 in Server/Gateway mode with the port opening contrib.  I didn't experience any problems starting Ventrilo, although I haven't tried it in Server Only mode.  I would asume that I wouldn't need the port-opening contrib in Server Only.

I have mine installed in /opt/ventrilo with a slightly modified version of their script starting Ventrilo.
Although the server is 7pre1 it's been installed since 7beta4 and upgraded via yum.

Justin


Would you mind sharing the changes you made to the script?

Thanks,

Dan
Title: Ventrilo server on 7pre1
Post by: william_syd on May 06, 2006, 08:03:43 AM
Quote from: "pickles"
William,

Have you tried Team Speak 2?

I installed it yesterday to get around the 8 connection limitation of Ventrilo?  I have just installed and tested the connection, so I can't compare to to Ventrilo yet.  However, I did notice that Team Speak uses UDP not TCP.

Justin

Did a reinstall of SME7 and it's working fine now.

I like the way Ventrilo announces the name of the person joining the server/channel. When TS2 can do that I may switch. How has it's performance been for you ?

Do you care to share your modified startup script ?
Title: Ventrilo server on 7pre1
Post by: kuyaz on June 15, 2006, 05:42:34 AM
Hey,

I just got Ventrilo installed on my server, but can't get it to run as a service. I was wondering if you guys were able to get it to run and if you could share your script?

Thanks in advance
Title: Ventrilo server on 7pre1
Post by: william_syd on June 15, 2006, 07:00:09 AM
Quote from: "kuyaz"
Hey,

I just got Ventrilo installed on my server, but can't get it to run as a service. I was wondering if you guys were able to get it to run and if you could share your script?

Thanks in advance


I currently start mine from the shell. I don't have it set to auto start at boot.

I have it now installed in /opt/ventrilo and use the following to start it.

Code: [Select]
cd /opt/ventrilo/

/opt/ventrilo/ventrilo_srv -d


Make sure you don't have a ventrilo.pid file in the install directory or it wont start.

On the Ventrilo downlad page have a look at the linux ventriloscript under third party utilities. That may help with autostarting.
Title: Ventrilo server on 7pre1
Post by: kuyaz on June 15, 2006, 07:32:38 AM
thats what I'm doing currently, running it mannually. But I don't want to have to restart it every time the server reboots.

I copied the script from ventrilo's website, but it doesn't seem to start it either. I tried to look in the server logs, but couldn't figure out which log file it would be under to see if it even ran and if there were any error messages.
Title: Ventrilo server on 7pre1
Post by: william_syd on June 15, 2006, 07:58:07 AM
Quote from: "kuyaz"
thats what I'm doing currently, running it mannually. But I don't want to have to restart it every time the server reboots.

I copied the script from ventrilo's website, but it doesn't seem to start it either. I tried to look in the server logs, but couldn't figure out which log file it would be under to see if it even ran and if there were any error messages.


What did you do with the script ?
Title: Ventrilo server on 7pre1
Post by: kuyaz on June 15, 2006, 08:30:02 AM
I copied and pasted it into the /etc/rc.d/rc.local file and rebooted the server.

This is what is in the rc.local file:

#!/bin/sh
#
# This script will be executed *after* all the other init scripts.
# You can put your own initialization stuff in here if you don't
# want to do the full Sys V style init stuff.

touch /var/lock/subsys/local

# Startup ventrilo servers.

VENPATH=/home/e-smith/files/ibays/kuyaz/files/ventrilo
VENBIN=$VENPATH/ventrilo_srv

su ppaez -c "$VENBIN -f$VENPATH/3784 -d"
su ppaez -c "$VENBIN -f$VENPATH/4000 -d"

renice -5 cat $VENPATH/3784.pid
renice -5 cat $VENPATH/4000.pid

#End Ventrilo

I replaced the ventrilo user with my own username which as sudo access. I've also tried it with the ventrilo username and that didn't seem to work either.
Title: Ventrilo server on 7pre1
Post by: william_syd on June 15, 2006, 09:43:02 AM
Quote from: "kuyaz"
I copied and pasted it into the /etc/rc.d/rc.local file and rebooted the server.

This is what is in the rc.local file:

#!/bin/sh
#
# This script will be executed *after* all the other init scripts.
# You can put your own initialization stuff in here if you don't
# want to do the full Sys V style init stuff.

touch /var/lock/subsys/local

# Startup ventrilo servers.

VENPATH=/home/e-smith/files/ibays/kuyaz/files/ventrilo
VENBIN=$VENPATH/ventrilo_srv

su ppaez -c "$VENBIN -f$VENPATH/3784 -d"
su ppaez -c "$VENBIN -f$VENPATH/4000 -d"

renice -5 cat $VENPATH/3784.pid
renice -5 cat $VENPATH/4000.pid

#End Ventrilo

I replaced the ventrilo user with my own username which as sudo access. I've also tried it with the ventrilo username and that didn't seem to work either.


I've just had a play with the other scripts at Ventrilo.

I placed this one in /bin so that it is in my path.

Code: [Select]
#!/bin/sh
#Ventrilo Script v2.1.0_02 written by Crypt Keeper
#For ventrilo server v2.x

#Replace the values of VENPATH and VENSRV with your ventrilo path and server name.
#Replace the value of VENUSER with the account name that ventrilo runs under.
VENPATH=/opt/ventrilo
VENSRV=$VENPATH/ventrilo_srv
VENUSER=root

if [ "$UID" -ne 0 ]
then
        echo "You must be root to run this script"
        exit 64
fi

check_pid ()
{
if [ -e $VENPATH/$1.pid ]
then
PID=cat $VENPATH/$1.pid
else
PID=0
fi
}

start ()
{
echo ""
su $VENUSER -c "$VENSRV -f$VENPATH/$1 -d"
check_pid $1
if [ $PID -ne 0 ]
then
renice -20 $PID
        echo ""
        echo "Ventrilo server on Port:"$1" Started."
        echo ""
else
        echo ""
        echo "ERROR Ventrilo server on Port:"$1" Failed to Start"
        echo ""
        exit 66
fi
}

stop ()
{
check_pid $1
if [ $PID -ne 0 ]
then
        kill $PID
        echo ""
        echo "Ventrilo server on Port:"$1" with PID:"$PID" Stopped."
        echo ""
else
        echo ""
        echo "ERROR Ventrilo server on Port:"$1" Not Running."
        echo ""
        exit 67
fi
}

noport ()
{
echo ""
echo "Invalid argument string"
echo "Please specify a port number"
echo "-h|--help for usage"
echo ""
exit 68
}

case $1 in
-h|--help)
        echo ""
        echo "Ventrilo Script by Crypt Keeper"
        echo "       start port#"
        echo "       stop port#"
        echo "       restart port#"
echo "       status port#"
echo ""
        ;;
start)
        if [ $# -eq 2 ]
        then
start $2
else
        noport
        fi
        ;;
stop)
        if [ $# -eq 2 ]
        then
stop $2
else
        noport
        fi
        ;;
restart)
        if [ $# -eq 2 ]
        then
stop $2
start $2
else
noport
        fi
;;
status)
        if [ $# -eq 2 ]
        then
check_pid $2
if [ $PID -ne 0 ]
then
echo ""
echo "Ventrilo server on Port:"$2" -Running- with PID:"$PID
echo ""
else
echo ""
echo "Ventrilo server on Port:"$2" -Not Running-"
echo ""
fi
        else
                noport
        fi
        ;;

* )
        echo ""
        echo "Invalid Argument $1"
        echo "-h|--help for usage"
        echo ""
        exit 69
        ;;
esac
exit 0



Make changes to it at 3 locations as stated at the top.

This script will use the following commands to start ventrilio

Code: [Select]
ventrilo start 3784

In your ventrilo directory you will have a ventrilo_srv.ini Duplicate this and call it 3784.ini

Next I'll try to get it autostarting.
Title: How-To install Ventrilo on SME 7.0 (and start it on boot up)
Post by: william_syd on July 14, 2006, 04:49:43 PM
Just a quick and nasty how to.

Let me know how it goes.

How-To install Ventrilo on SME 7.0 (and start it on boot up) (http://no.longer.valid/phpwiki/index.php/How-To%20install%20Ventrilo%20on%20SME%207.0%20%28and%20start%20it%20on%20boot%20up%29)
Title: Ventrilo server on 7pre1
Post by: dadoudidon on October 05, 2006, 10:56:26 AM
Thnks for the howto but:

1/ is running ventrilo as user ventrilo is tested and appoved?
2/ can you also explain the way to use ventrilo service accepting internal and external connection cause it is very confuse?

thks
Dave
Title: Ventrilo server on 7pre1
Post by: william_syd on October 05, 2006, 11:23:43 AM
1/ Not tested. You may get admin emails about user 'ventrilo' because no password is set.

2/ This line
Code: [Select]
/sbin/e-smith/db configuration set ventrilo service status enabled
should be
Code: [Select]
/sbin/e-smith/db configuration set ventrilo service status enabled access public TCPPort 3784 UDPPort 3784

If you are server gateway mode you may have to forward the UDP and TCP port to localhost using servermanager.

You should also see something similar to below and maybe more in server gateway mode...
Code: [Select]
[root@tiger LogBot]# iptables -L |grep 3784
ACCEPT     tcp  --  anywhere             tiger.magicwilly.info tcp dpt:3784
ACCEPT     udp  --  anywhere             tiger.magicwilly.info udp dpt:3784
[root@tiger LogBot]#
Title: Ventrilo server on 7pre1
Post by: dadoudidon on October 06, 2006, 09:55:37 AM
Hello William and thks for your answer.
I did it a bit different than you. Plz tell me if i'm right.

Ventrilo is a service so

Code: [Select]
db configuration setprop ventrilo acces public
db configuration setprop ventrilo LocalNetworkingOnly no

So after that
Code: [Select]
db configuration show ventrilo
ventrilo=service
LocalNetworkingOnly=no
acces=public
status=enabled


after
Code: [Select]
expand-template /etc/my.cnf
signal-event remoteaccess-update


After that in thge server manager i do the fowarding of UDP and TCP port i use in ventrilo.ini

so to check the ports are open

 first
Code: [Select]
iptables -L | grep 3784
that give me
Code: [Select]
ACCEPT     tcp  --  anywhere             anywhere            tcp dpt:3784
ACCEPT     udp  --  anywhere             anywhere            udp dpt:3784


and i check with
https://www.grc.com/x/portprobe=3784 and see if the ventrilo port is open.

This is the way i did on a gateway sme7

Is it good?

David
Title: Ventrilo server on 7pre1
Post by: william_syd on October 06, 2006, 11:26:57 AM
Quote from: "dadoudidon"
Hello William and thks for your answer.
I did it a bit different than you. Plz tell me if i'm right.

Ventrilo is a service so

Code: [Select]

db configuration setprop ventrilo LocalNetworkingOnly no



after
Code: [Select]
expand-template /etc/my.cnf




This is the way i did on a gateway sme7

Is it good?

David


LocalNetworkingOnly and my.cnf are only used with MySQL. They would have made no difference to your Ventrilo service.
Title: Ventrilo server on 7pre1
Post by: dadoudidon on October 06, 2006, 02:45:50 PM
ok thanks william but
i'm on dynamic ip so when my ip change, the 3784 port comes stealth and the ventrilo server cannot be connect from the wan!!
plz explain me what to do
Dave
Title: Ventrilo server on 7pre1
Post by: william_syd on October 06, 2006, 02:58:39 PM
Quote from: "dadoudidon"
ok tkaks william but
i'm on dynamic ip so when my ip change, the 3784 port comes stealth and the ventrilo server cannot be connect from the wan!!
plz explain me what to do
Dave


It's not your port that becomes stealth it's your IP that becomes stealth.

Do you have a domain name?

No matter what, you can try one of the Dynamic DNS services offered freely on the net.

The one I use is https://www.dyndns.com/services/dns/dyndns/ .

You could then get dadoudidon.homelinux.net that would always point to your server.

Login as admin to the server console and step through Configure this Server. If it is in server-gateway mode you will see a Dynamic DNS page.
Title: Ventrilo server on 7pre1
Post by: dadoudidon on October 06, 2006, 03:20:01 PM
no prob my server/gateway was allready running with dyndns.org
but
each time i have my ip change, i can reach my domain (www) on my server from the wan but not the 3784 port
i have checked on dyndns.org and my new ip is good!

How can i open once for all the port 3784 for ventrilo cuse my ip changes every day
dave
Title: Ventrilo server on 7pre1
Post by: dadoudidon on October 06, 2006, 03:20:50 PM
i'm   on  rc://irc.freenode.net/sme-fr now
Dave
Title: Re: How-To install Ventrilo on SME 7.0 (and start it on boot
Post by: william_syd on October 13, 2006, 09:06:22 AM
Quote from: "william_syd"
Just a quick and nasty how to.

Let me know how it goes.

How-To install Ventrilo on SME 7.0 (and start it on boot up) (http://no.longer.valid/phpwiki/index.php/How-To%20install%20Ventrilo%20on%20SME%207.0%20%28and%20start%20it%20on%20boot%20up%29)


I've changed the how to from using init script to using supervise.
How-To install Ventrilo on SME 7.0 (and start it on boot up). (http://magicwilly.webhostingpal.com/phpwiki/index.php?pagename=How%20to%20install%20Ventrilo%20and%20run%20it%20at%20boot%20up.)

Still no solution for those with dyndns and losing connectivity. If you do have this problem maybe report it in the bug tracker as it would probably effect other added services.
Title: Ventrilo server on 7pre1
Post by: dadoudidon on October 13, 2006, 09:52:27 AM
Thks for your job William,

For those with venrilo and dynamic ip the solution i have for the moment is to enter in the console each time my ip change

Code: [Select]
signal-event remoteaccess-update

So what we just have to find now is how to auto execute this command when the external ip changes?

David
Title: Ventrilo server on 7pre1
Post by: william_syd on October 13, 2006, 10:04:34 AM
David,

Are you using the latest ventrilo server software with the 8 person limit ?
Title: Ventrilo server on 7pre1
Post by: dadoudidon on October 13, 2006, 03:33:33 PM
yes version2.3.1

By the way, is it possible for you to send me the old howto you have done for ventrilo.
The new one is good but i need more infos from the old one
thks
dave
Title: Ventrilo server on 7pre1
Post by: william_syd on October 13, 2006, 11:36:01 PM
The original one is still on contribs
http://no.longer.valid/phpwiki/index.php/How-To%20install%20Ventrilo%20on%20SME%207.0%20%28and%20start%20it%20on%20boot%20up%29

Until the wiki becomes writable I wont change it. Even so, as a wiki you can go through the 'pagehistory' to see old versions.