Koozali.org formerly Contribs.org

sme server services takes too long to boot

sme server services takes too long to boot
« on: January 12, 2021, 02:20:42 PM »
My production server restarted and now boot time takes more than one hour

Offline TerryF

  • grumpy old man
  • *
  • 1,257
Re: sme server services takes too long to boot
« Reply #1 on: January 13, 2021, 03:54:25 AM »
So, two quickies, as you have not provided any server details
Have you looked at the logs
Is system setup as Raid?, is the system rebuilding said array
Why did it restart? you did it? or what?
--
qui scribit bis legit

Re: sme server services takes too long to boot
« Reply #2 on: January 13, 2021, 08:14:48 AM »
Is not setup as raid, its sme server 9.2.

Shut down while replacing a ups battery, after booting the problems began.

and once it boots after after more than an hour, everything is super slow,

is there a way to backup my data using secondary os so i can do a fresh install

Offline brianr

  • *
  • 936
Re: sme server services takes too long to boot
« Reply #3 on: January 13, 2021, 08:33:03 AM »
Run "top" from the command line, sort by CPU usage, and tell us which task is taking all the CPU.
Brian j Read
(retired, for a second time, still got 2 installations though)
The instrument I am playing is my favourite Melodeon.
.........

Offline TerryF

  • grumpy old man
  • *
  • 1,257
Re: sme server services takes too long to boot
« Reply #4 on: January 13, 2021, 11:43:13 AM »
and when was last time it was updated and had a reconfig/reboot
--
qui scribit bis legit

Re: sme server services takes too long to boot
« Reply #5 on: January 13, 2021, 12:27:20 PM »
i have run top and cpu usgae is nothing is takin much of the cpu.

clamav using at most 0.5 thats the highest

reconfig just hangs

reboot takes forever


Offline TerryF

  • grumpy old man
  • *
  • 1,257
Re: sme server services takes too long to boot
« Reply #6 on: January 13, 2021, 01:28:46 PM »
so you have run
# signal-event post-upgrade; signal-event reboot
--
qui scribit bis legit

Re: sme server services takes too long to boot
« Reply #7 on: January 13, 2021, 01:48:57 PM »
signal-event post-upgrade; signal-event reboot, does not work the server just hangs.

Offline warren

  • *
  • 281
Re: sme server services takes too long to boot
« Reply #8 on: January 13, 2021, 11:18:05 PM »
signal-event post-upgrade; signal-event reboot, does not work the server just hangs.

Do you have the fail2ban contrib ( smeserver-fail2ban ) installed ?

Re: sme server services takes too long to boot
« Reply #9 on: January 14, 2021, 08:10:05 AM »
thanks everyone for your help, i noticed bridge interface services were taking all to start during boot up, after waiting forever uninstalling them, and also uninstalled softether vpn, i rebooted the server and everything is fine now.

over the weekend i will reinstall the sme-bridge-interface and softether, if i experience the same problem i will report.

Your time and efforts are really appreciated.

Offline TerryF

  • grumpy old man
  • *
  • 1,257
Re: sme server services takes too long to boot
« Reply #10 on: January 14, 2021, 08:46:03 PM »
I am a long time user of the Softether and smeserver-bridge-interface, three systems, have not had an issue to date, good luck
--
qui scribit bis legit