Koozali.org formerly Contribs.org

Users Cannot Log in After Affa Rise to new hardware

Users Cannot Log in After Affa Rise to new hardware
« on: January 06, 2020, 04:47:40 PM »
Trying to upgrade to new hardware (VM in my case). I followed the instructions here

https://wiki.contribs.org/Moving_SME_to_new_Hardware

and after I "rise" the new ProdIP machine, none of my users can log in via email. I can log in to the Server-Manager with the admin account but it will not let me log into the webmail with any username even admin. Any suggestions?

Offline brianr

  • *
  • 907
Re: Users Cannot Log in After Affa Rise to new hardware
« Reply #1 on: January 06, 2020, 05:13:52 PM »
Trying to upgrade to new hardware (VM in my case). I followed the instructions here

https://wiki.contribs.org/Moving_SME_to_new_Hardware

and after I "rise" the new ProdIP machine, none of my users can log in via email. I can log in to the Server-Manager with the admin account but it will not let me log into the webmail with any username even admin. Any suggestions?

Have you remebered to turn of the old server? It will have the same Ip address as the new one.
Brian j Read
(retired, for a second time, still got 3 installations though)
.........

Re: Users Cannot Log in After Affa Rise to new hardware
« Reply #2 on: January 06, 2020, 05:27:41 PM »
Yes, Old server was disconnected from the network.

On the new machine after rise I see lines like this for each of my users

Code: [Select]
Jan 5 18:08:01 imail-server esmith::event[1912]: Can't lookup UNIX group john.doe

Re: Users Cannot Log in After Affa Rise to new hardware
« Reply #3 on: January 06, 2020, 08:53:00 PM »
Will missing RPM's cause errors? How can I make sure all the RPM's on my prodIP are installed on my newIP machine? I have the list from
Code: [Select]
rpms-missing.txt but how can I install all of them?

Offline gieres

  • *
  • 133
Re: Users Cannot Log in After Affa Rise to new hardware
« Reply #4 on: January 06, 2020, 10:03:33 PM »
Hi,
Code: [Select]
yum install rpm1 rpm2 ... rpmxIf necessary :
Code: [Select]
yum install --enablerepo=repo_name1,repo_name2, ... rpmx+1 rpmx+2 ...Bye.

Re: Users Cannot Log in After Affa Rise to new hardware
« Reply #5 on: January 06, 2020, 11:27:32 PM »
Thanks for the reply

Here is a small portion of the rpms
Code: [Select]
*
* The following packages are installed on 172.16.48.20,
* but they are missing on this backup host:
*
m4-1.4.5-3.el5.1
libgomp-4.4.7-1.el5
aspell-de-0.50-11.2.2.el5.sme
aspell-bg-0.50-11.2.2.el5.sme
mkinitrd-5.1.19.6-82.el5
libXdmcp-1.0.1-2.1
automake-1.9.6-3.el5
aspell-nl-0.1e-2.el5
python-sqlite-1.1.7-1.2.1.0
aspell-pt-0.50-10.2.2.el5.sme
dosfstools-2.11-9.el5
gnupg-1.4.5-18.el5_10.1
libvolume_id-095-14.33.el5_11
apmd-3.2.2-5

and when I try to do the first one in the list

Code: [Select]
yum install m4-1.4.5-3.el5.1
it returns

Code: [Select]
No package yum-fastestmirror-1.1.16-21.el5.centos available.
Error: Nothing to do

Offline TerryF

  • grumpy old man
  • *
  • 1,183
Re: Users Cannot Log in After Affa Rise to new hardware
« Reply #6 on: January 07, 2020, 12:03:07 AM »
Might be time for tell us what version of sme server you are using, mode, its use and what has been added in the way of contribs.

eg the rpms you listed above are for sme8
--
qui scribit bis legit

Re: Users Cannot Log in After Affa Rise to new hardware
« Reply #7 on: January 07, 2020, 01:51:58 AM »
Current Server is 8.2 (Physical Machine)
Server Only Mode.
It is used as an internal email server, OpenFire for internal Chat.
Nothing really installed Contribs wise

Yes the rpms listed are for SME 8 as that is what I am currently running.

I'm trying to upgrade it to 9.2, "Virtual Machine" on ESXi

Offline janet

  • ****
  • 4,808
Re: Users Cannot Log in After Affa Rise to new hardware
« Reply #8 on: January 07, 2020, 06:32:46 AM »
fastxl

At the end of the following article it refers to bugs
https://wiki.contribs.org/Affa#tab=For_SME9
There is a bug related to qpsmtpd users, not sure if that is your issue.
https://bugs.contribs.org/show_bug.cgi?id=10299

An alternative & perhaps safer method, instead of using Affa, is to do a standard backup to attached USB from the admin console. Log in as admin, select backup, & wait until prompted before attaching the USB drive.

Copy the resulting smeserver.tgz file to the new virtual server (it must be a fresh unaltered/unconfigured install) & do a restore there, using these notes:
https://wiki.contribs.org/Backup_server_config#Command_line_manual_Restore_from_USB_drive_or_memory_stick

Please search before asking, an answer may already exist.
The Search & other links to useful information are at top of Forum.

Offline brianr

  • *
  • 907
Re: Users Cannot Log in After Affa Rise to new hardware
« Reply #9 on: January 07, 2020, 09:59:03 AM »
In the past I've used Affa to do exactly what the op is trying.  However something has clearly gone wrong. I suggest you follow Janet's suggestion and use the USB bacup and restore procedure.

As I see you are also trying to update from 8 to 9, I think you should defiantly consider using the USB backup and restore.

edited - to add last comment.
« Last Edit: January 07, 2020, 11:03:38 AM by brianr »
Brian j Read
(retired, for a second time, still got 3 installations though)
.........

Offline Jean-Philippe Pialasse

  • *
  • 1,490
  • aka Unnilennium
    • http://smeserver.pialasse.com
Re: Users Cannot Log in After Affa Rise to new hardware
« Reply #10 on: January 08, 2020, 01:22:14 AM »
Affa is relatively safe as long as you keep same sme version and 2 uptodate installs.



You will end up with broken install trying to rise on 2 different version.
Rise might overwrite compiled runtime and libraries with wrong versions.

So please use the usb method to migrate from version to version. Then you might need to manually migrate few contribs data which save things in etc or usr or var or opt.

Re: Users Cannot Log in After Affa Rise to new hardware
« Reply #11 on: January 14, 2020, 05:59:17 PM »
Can You post the syntax of your rise command ?
A possible scenario is that you've not restored security/user files; e.g. when you create the new server a smbpasswd is still in place with basic informations, an incorrect rise procedure leaves the smbpasswd unchanged without overwriting it with the correct one.
Check if the restored server has the correct content in smbpasswd as first check.
« Last Edit: January 14, 2020, 06:00:53 PM by nicolatiana »
Consulente di Smeserver.it -  Soluzioni e supporto su Sme server in Italia.