Koozali.org formerly Contribs.org

W10 will not connect to SME 9.2 domain

Re: W10 will not connect to SME 9.2 domain
« Reply #15 on: June 29, 2018, 12:26:05 AM »
Time to visit the local hardware store and buy a big hammer.

I can send you one! I have a box full...

Online ReetP

  • *
  • 2,186
Re: W10 will not connect to SME 9.2 domain
« Reply #16 on: June 29, 2018, 12:45:02 AM »
Box full of spanners here  :lol: :lol: :lol:

http://www.distrowatch.org/

Whilst I watch you lot enjoy the pleasures of Windoze, I'm having a :pint:

(Sorry - nothing like kicking your friends when they are down.....)
...
1. Read the Manual
2. Read the Wiki
3. Don't ask for support on Unsupported versions
4. I have a job, wife, and kids and do this in my spare time. If you want something fixed, please help.

Bugs are easier than you think: http://wiki.contribs.org/Bugzilla_Help

If you love SME and don't want to lose it, join in: http://wiki.contribs.org/Koozali_Foundation

Offline TerryF

  • grumpy old man
  • *
  • 1,122
Re: W10 will not connect to SME 9.2 domain
« Reply #17 on: June 29, 2018, 12:47:38 AM »
You always were an old barstard :-)  meant in the nicest Oz way :-)
--
qui scribit bis legit

Online ReetP

  • *
  • 2,186
Re: W10 will not connect to SME 9.2 domain
« Reply #18 on: June 29, 2018, 01:03:19 AM »
You always were an old barstard :-)  meant in the nicest Oz way :-)

Not even a bar could keep me standing right now :lol:

Hugs
...
1. Read the Manual
2. Read the Wiki
3. Don't ask for support on Unsupported versions
4. I have a job, wife, and kids and do this in my spare time. If you want something fixed, please help.

Bugs are easier than you think: http://wiki.contribs.org/Bugzilla_Help

If you love SME and don't want to lose it, join in: http://wiki.contribs.org/Koozali_Foundation

Offline TerryF

  • grumpy old man
  • *
  • 1,122
Re: W10 will not connect to SME 9.2 domain
« Reply #19 on: June 29, 2018, 11:45:41 AM »
Win10 1803 latest updates, as is, network browsing is problamatic as is doesn't work, doesn't list a sme9.2 or sme10a3 servers that are on network, am able to map network drives both sme9.2 and my win10home with a shared folder, unable to connect to a sme10a3 server


Win10 1803 latest update, enable smb1 and accessing sme9.2 shares and sme10 shares no problems, browsing networks also appears to be functioning.

So basicly new update solves some issues but win10 is still basicly borked :-)

--
qui scribit bis legit

Offline jwmw

Re: W10 will not connect to SME 9.2 domain
« Reply #20 on: July 06, 2018, 12:25:49 PM »
In conclusion (today 6. July 2018):
  • the only way to join the SME Servers domain is to use an old 1709 installation, join and then upgrade windows?
  • 1803 machines cannot join the domain mentioned using the ideas provided in the linked threads and replies

correct?

Offline TerryF

  • grumpy old man
  • *
  • 1,122
Re: W10 will not connect to SME 9.2 domain
« Reply #21 on: July 06, 2018, 12:36:52 PM »
In conclusion (today 6. July 2018):
correct?

Unless M$ comes out with another update, and cant see why they wouild, thats it.
--
qui scribit bis legit

Re: W10 will not connect to SME 9.2 domain
« Reply #22 on: September 08, 2018, 08:12:21 PM »
Unless M$ comes out with another update, and cant see why they wouild, thats it.

Yep, that is it for me.

It looks like I'll have some legacy SME boxes out for the next couple of years. But moving forward my next round of deployment is Synology NAS boxes. FreeNAS was a close runner up but the interface is quite complex and one has to use M$ tools for users, groups and shares where that is integrated into the Synology DSM web interface. We will save a few $$$ since for most of our deployments the Synology hardware is cheaper than the servers we were building.

To move forward in this segment Active Directory is a must. I wish I could wait for SME 10 but that ship has sailed for now.

Online ReetP

  • *
  • 2,186
Re: W10 will not connect to SME 9.2 domain
« Reply #23 on: September 08, 2018, 08:35:59 PM »
Regrettably that will be the same for many users, especially in enterprise where M$ is ubiquitous.

Tony Greg and I saw this coming a several years back and we pushed hard to try and get S4 integrated into SME (so it is properly click and go). You can see all the work he did. It was phenomenal, and few know just how complicated it was and how much time he put into it.

However, he needed help, and decisions were needed on some core changes that needed to happen (DNS & other stuff)

Neither were forthcoming and he stopped work, mainly through frustration.

What a waste.

Regrettably, due to his work and other things in his life, he won't be doing any more. Even worse, he knows S4 better than anyone round here.

Unfortunately some of the lack of help was interwound with the disruption caused by a certain user, which meant several people kept right out of the way.

The upshot is that, IMHO, the absence of S4 AD is the effective final stab in the heart of SME.

Tony Greg and I thought it was a great opportunity to push SME forward at a time when we were told several times it was 'impossible' (we first looked not long affer the first S4 code came out) Greg proved them wrong (the core actually works and he did it first - we believe some of his code was actually forked and used elsewhere) but the world passed us by.

Maybe one day I'll write a chapter in my memoirs about all this :-)

Sad days.
...
1. Read the Manual
2. Read the Wiki
3. Don't ask for support on Unsupported versions
4. I have a job, wife, and kids and do this in my spare time. If you want something fixed, please help.

Bugs are easier than you think: http://wiki.contribs.org/Bugzilla_Help

If you love SME and don't want to lose it, join in: http://wiki.contribs.org/Koozali_Foundation

Re: W10 will not connect to SME 9.2 domain
« Reply #24 on: September 08, 2018, 09:04:42 PM »
It is sad.

I feel like I have done what i could, donate and assist to the limits of my abilities. But for most of my time SME just worked. It enabled me to focus on the places I could add value to my client's endeavors.

It sounds like barring a miracle SME joins those other worthy private and community efforts that have pushed Linux into the workplace and the lives of many but faded too soon. Netwinder, Cobalt, Net Integrator, Celestix, Freesco and the list goes on. I remember seeing boxed E-Smith software at the local CompUSA store...

I'd like to thank you, Tony, Greg and the rest of the community for your efforts. S4 was a big climb and that you got close is an accomplishment. After dealing with some of the piss poor implementations during my search "proper click and go" is still elusive. Hopefully some of that forked genius will show up somewhere!
« Last Edit: September 08, 2018, 09:09:18 PM by wires12 »

Online ReetP

  • *
  • 2,186
Re: W10 will not connect to SME 9.2 domain
« Reply #25 on: September 08, 2018, 09:45:22 PM »
Yup... been a lot of faithful supporters and it feels tragic to let them down. I feel helpless and hugely frustrated.

Greg was the coder. Tony & I just beat him up about it :-)

The core stuff all worked but really it needed some core SME design changes.

There is nothing to stop it being developed.... time and effort. But active devs are rare now. That annoying user singlehandedly lost us a lot of momentum, and good people who didn't need the arguments over nothing.

TBH it breaks my heart. I'm lucky that I don't need AD so it bothers me not. However, I know how important it is for many.

I've even been trying to help out messing with a S4 docker image on SME to see if we can find any temporary solutions. I've even used  a Window 7 VM to test with (10 was a step to far).... talk about selling my soul :-)

No idea where things will go now.

Anyone who wants to play Windows & S4 let me know. I have a docker image you can install on SME and mess with.

...
1. Read the Manual
2. Read the Wiki
3. Don't ask for support on Unsupported versions
4. I have a job, wife, and kids and do this in my spare time. If you want something fixed, please help.

Bugs are easier than you think: http://wiki.contribs.org/Bugzilla_Help

If you love SME and don't want to lose it, join in: http://wiki.contribs.org/Koozali_Foundation

Re: W10 will not connect to SME 9.2 domain
« Reply #26 on: September 12, 2018, 02:24:11 PM »
Is there a linux distro out there, where a WIN10 client is able to connect (incl. AD) to a domain of the tux machine?

I'm not a programmer nor a specialist. So, hopefully nobody gets me wrong while posting and asking, if this is already known. Additionally I'm not quite sure, if this matches the point.

https://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/59183715-0c04-44f7-b5ea-bb37da4125a5/unable-to-join-domain-with-new-windows-10-computers-build-1803?forum=win10itpronetworking

and:

https://gallery.technet.microsoft.com/Windows-1803-Unable-to-6a546929
« Last Edit: September 12, 2018, 02:49:08 PM by SchulzStefan »
And then one day you find ten years have got behind you.

Time, 1973
(Mason, Waters, Wright, Gilmour)

Online ReetP

  • *
  • 2,186
Re: W10 will not connect to SME 9.2 domain
« Reply #27 on: September 12, 2018, 07:24:54 PM »
Is there a linux distro out there, where a WIN10 client is able to connect (incl. AD) to a domain of the tux machine?

Undoubtedly.

Any Linux distro that can run full Samba 4 with AD enabled should work.

The problem is if you find something that has an easy set up like SME, will it be open source/free?

The issue is configuration.....  not for the faint hearted.

SME does not have a problem with Samba 4 itself per se, but making it work automagically with everything else is another story.
...
1. Read the Manual
2. Read the Wiki
3. Don't ask for support on Unsupported versions
4. I have a job, wife, and kids and do this in my spare time. If you want something fixed, please help.

Bugs are easier than you think: http://wiki.contribs.org/Bugzilla_Help

If you love SME and don't want to lose it, join in: http://wiki.contribs.org/Koozali_Foundation

Re: W10 will not connect to SME 9.2 domain
« Reply #28 on: September 14, 2018, 09:33:24 PM »
Yes - the topic is "connecting WIN10 to SME9.2". I didn't set up a SME9.2 in a virtual Box but I believe, this guide could work also for the latest WIN10 build and for a SME9.2 server. Anyway, I could manage to add the WIN10-Workstation to an SME10 workgroup and I'm able to connect ibays to the workstation. Not working is the AD.

Here's what I followed/did:

1. Took the alpha3 SME10 iso

2. Grabbed the last i386 test-iso from M$ which is Build 17134.rs4_release.180410-1804

3. In virtualbox (host archlinux) I installed two guests. SME with two nics (one bridged, one intnet), the WIN10 with one nic and intnet. No promiscous mode anywhere.

4. In the SME-box I followed this: https://wiki.contribs.org/Windows_10_Support#notes_about_Window_10_and_SME_Server_10:

config setprop smb ServerMaxProtocol NT1
expand-template /etc/smb.conf
service smb restart

The server is configured as Server and Gateway, Workgroup and Domain Controller is enabled, Roaming profiles are off. There's a test user, a group and an ibay.

5. I did not use any registry-patch from the SME side.

6. I installed WIN10 with a different user as the test user in the SME box. The user is per default a WIN10 admin. I disabled any firewall.

7. I followed this: https://www.schkerke.com/wps/2015/06/windows-10-unable-to-connect-to-samba-shares/

and:

8. https://www.linuxliteos.com/forums/network/can%27t-access-samba-shares-from-windows-10-client/
The latest build of WIN10 offers only two boxes to tick.

After re-booting the WIN10 workstation I was able to connect to the ibay as an SME user and also to add the WIN10 box to the workgroup of the SME10 server. The file-explorer of WIN10 shows correctly the SME server by the name of the server, the home of the user by the users name and the Primary ibay. Drive mapping of the ibay is working as expected.

Maybe it helps someone. Maybe all this is already known... I couldn't find information to this in one piece.

regards,
stefan

Edit: Sorry if the post is displaced, please move it to a better forum/sub-forum.
« Last Edit: September 14, 2018, 09:41:16 PM by SchulzStefan »
And then one day you find ten years have got behind you.

Time, 1973
(Mason, Waters, Wright, Gilmour)

Online ReetP

  • *
  • 2,186
Re: W10 will not connect to SME 9.2 domain
« Reply #29 on: September 14, 2018, 09:47:54 PM »
Stefan,

Your first point was 'is there a distro out there....' which I answered.

Second, the thread was actually really about domain logons to SME 9.x, not just browsing which I believe is still possible with SMB 1 installed on Windows.

Third, your test was on SME 10, not 9 as per the topic which you quoted.....

You are comparing chalk and cheese :-)

...
1. Read the Manual
2. Read the Wiki
3. Don't ask for support on Unsupported versions
4. I have a job, wife, and kids and do this in my spare time. If you want something fixed, please help.

Bugs are easier than you think: http://wiki.contribs.org/Bugzilla_Help

If you love SME and don't want to lose it, join in: http://wiki.contribs.org/Koozali_Foundation