Koozali.org formerly Contribs.org

[UPDATE] smeserver-sysmon

Re: [UPDATE] smeserver-sysmon
« Reply #30 on: February 06, 2008, 04:30:18 PM »
Thanks Kevin, I've made wrong link in the wiki.

Regarding your graph, that's very strange, witch version of sysstat, rrdtool and perl-rrdtool did you install.

Regards,
MasterSleepy.

Offline kevinb

  • *
  • 237
Re: [UPDATE] smeserver-sysmon
« Reply #31 on: February 06, 2008, 07:43:25 PM »
sysstat.i386                             5.0.5-16.rhel4
perl-rrdtool.i386                        1.0.50-3.el4.rf
rrdtool.i386                             1.0.50-3.el4.rf

Offline Jáder

  • *
  • 1,061
    • LinuxFacil
Re: [UPDATE] smeserver-sysmon
« Reply #32 on: February 06, 2008, 10:50:26 PM »
I have two productions install of sysmon 5.1.3. One it´s working (have sme7admin installed). Other was a newly installed (this weekend) server w/7.1.3 (don´t works).

The working version has:
Code: [Select]
[root@pantera ~]# rpm -qi sysstat
Name        : sysstat                      Relocations: (not relocatable)
Version     : 5.0.5                             Vendor: CentOS
Release     : 15.0.1.el4                    Build Date: Fri 18 May 2007 08:11:26 AM B             RT
Install Date: Fri 27 Jul 2007 06:58:18 PM BRT      Build Host: builder4.centos.org


[root@pantera ~]# rpm -qi perl-rrdtool
Name        : perl-rrdtool                 Relocations: (not relocatable)
Version     : 1.0.50                            Vendor: Dag Apt Repository, http://dag.wieers.com/apt/
Release     : 1.2.el4.rf                    Build Date: Fri 05 Aug 2005 06:55:01 PM BRT
Install Date: Tue 24 Jul 2007 03:42:48 PM BRT      Build Host: lisse.leuven.wieers.com

[root@pantera ~]# rpm -qi rrdtool
Name        : rrdtool                      Relocations: (not relocatable)
Version     : 1.0.50                            Vendor: Dag Apt Repository, http://dag.wieers.com/apt/
Release     : 1.2.el4.rf                    Build Date: Fri 05 Aug 2005 06:55:01 PM BRT
Install Date: Tue 24 Jul 2007 03:42:47 PM BRT      Build Host: lisse.leuven.wieers.com

[root@pantera ~]# rpm -qi smeserver-sysmon
Name        : smeserver-sysmon             Relocations: (not relocatable)
Version     : 5.1                               Vendor: (none)
Release     : 3                             Build Date: Tue 05 Feb 2008 12:51:03 AM BRST
Install Date: Tue 05 Feb 2008 08:53:18 AM BRST      Build Host: smedev.test.be

This help you ?
« Last Edit: February 06, 2008, 10:52:10 PM by jader »
...

Offline kevinb

  • *
  • 237
Re: [UPDATE] smeserver-sysmon
« Reply #33 on: February 06, 2008, 11:26:58 PM »
It looks like I have the same versions.

It may be hardware related. I am running on a Dell and two IBM's.

The "/usr/sbin/sensors-detect" command does not run on the two IBMS's because of hardware issues and I have always had trouble with Dell sensors.

It's not a big issue for me I was just wondering if I was missing software, a config or a command somewhere.


Kevin

Re: [UPDATE] smeserver-sysmon
« Reply #34 on: February 07, 2008, 08:43:54 AM »
Hello Kevin,

OK for sensors, it's hardware related, but some graph should work.
samba user: using command smbstatus.
Disk spaces: using df
latency: ping are used
.
.
.

Can you stop the service :
Code: [Select]
service sysmon stopand try to launch it manually
/usr/sbin/sysmon
that can maybe crash with an error message.

In a near future I've to add several debug message in this contribs to help solving that kind of problem.
Soon ;-)

Regards,
MasterSleepy.

Offline kevinb

  • *
  • 237
Re: [UPDATE] smeserver-sysmon
« Reply #35 on: February 07, 2008, 02:54:27 PM »
Hi MasterSleepy,

Samba, Disk Space and Latency are all working fine.

I did a stop and start without issue and without any error messages.

As I mentioned before, it would be more usefull to have a Disk Space plot for each mount point.


Thanks,


Kevin

Re: [UPDATE] smeserver-sysmon
« Reply #36 on: February 07, 2008, 10:02:55 PM »
OK Kevin, I'll see what I can do.

Regards,
MasterSleepy.

Offline Teviot

  • *
  • 610
Re: [UPDATE] smeserver-sysmon
« Reply #37 on: February 08, 2008, 04:30:38 AM »
MasterSleepy

I have read all the above and tried a few command line commands.  I have even uninstalled, reinstalled several time removing the rrd file everytime.  All I get is a placeholder where the graphs should be.

Any Idea's?

Teviot
Regards
M0GLJ
......................................................
I am new to SAIL SME Server v8b6 and have been using SME for many years.
I have already done some research and only ask questions if I still can't work it out.

Re: [UPDATE] smeserver-sysmon
« Reply #38 on: February 09, 2008, 07:19:26 AM »
Hi,

I follow the instructions from the wiki. It seems only samba graphs appears but no data appears on the graphs also

Regards,
Rocel

Re: [UPDATE] smeserver-sysmon
« Reply #39 on: February 11, 2008, 08:27:10 AM »
Hello All,

A new version will come this week.
In this new version, I'll add several debug assistant regarding the number of problem.

Also in this version, recording data for each disk are working, display not again but maybe I'll find the solution.

Regards,
MasterSleepy.

Re: [UPDATE] smeserver-sysmon
« Reply #40 on: February 13, 2008, 04:12:32 AM »
here is another issue for you. In the message log I get the following event repeating every minute while sysmon is on:
Code: [Select]
Feb 12 22:10:00 gollum upsd[4398]: Connection from 127.0.0.1
Feb 12 22:10:00 gollum upsd[4398]: Client on 127.0.0.1 logged out

If I stop sysmon then the events stop.

Seems a little chatty to me. Is there a bug or a side effect perhaps?

otherwise, it looks good.

Christian
SME since 2003

Re: [UPDATE] smeserver-sysmon
« Reply #41 on: February 13, 2008, 08:33:07 AM »
Hello Christian,

Those messages are correct, each minutes sysmon connect to your ups to catch information.
Maybe by limiting syslog or changing nut log level reporting will solved this.

Regards,
MasterSleepy.

Re: [UPDATE] smeserver-sysmon-6.0-1
« Reply #42 on: February 14, 2008, 09:41:22 AM »
Hello all,

Here the new version I promise.
This new version can be easily debug.
It add also separate graphics for HD.

RPM:
smeserver-sysmon-6.0-1.noarch.rpm

sRPM:
smeserver-sysmon-6.0-1.src.rpm

BEWARE if you update from previous version you may have some problem with service parameters.
At command line, check the following:
Code: [Select]
db configuration show sysmonIf nothing display, enter the following command:
Code: [Select]
db configuration set sysmon service status enabled debug release
service sysmon stop
service sysmon start

I'll complet the wiki asap.

Regards,
MasterSleepy.

Offline kevinb

  • *
  • 237
Re: [UPDATE] smeserver-sysmon
« Reply #43 on: February 14, 2008, 11:13:32 PM »
Works great MasterSleepy.

However I could only get it to work by removing the old one, rebooting, installing the new one and rebooting again.

The db commands did not work.


Kevin

Re: [UPDATE] smeserver-sysmon
« Reply #44 on: February 15, 2008, 01:21:06 AM »
my recipe was similar. A straight update didn't work even if I removed the rrd files. I had to remove and re-install and then do the normal post yum of
 
Code: [Select]
signal-event post-upgrade; signal-event reboot
SME since 2003