Koozali.org formerly Contribs.org

#1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using pas

Reggae

#1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using pas
« on: January 17, 2006, 05:38:53 PM »
Hi all
Just installed 7.0pre1 and e-smith-phpmyadmin-2.6.0-3.SME7.noarch.rpm.

Tried to set up a database but somewhere along the line I screwed up  :-(

When I try to login with https://192.168.0.1/phpmyadmin/ user: admin password: ******* , I get:
"#1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)"

If I try to login through Putty with "mysql -u root" I get the same.
I can login with "msql --user=root --password='*******';

What have I done and how do I fix this?

regards
Erik

Reggae

#1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using pas
« Reply #1 on: January 18, 2006, 08:45:32 PM »
All fixed :-D

Changed my password from the very long (72 char?) to my plain-text password in
/root/.my.cnf
and
/opt/administration/phpmyadmin/config.inc.php
and jubiii all was back in order  :-D
Hope this may be of some help to others

Offline pfloor

  • ****
  • 888
#1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using pas
« Reply #2 on: January 19, 2006, 06:30:29 AM »
Quote
Tried to set up a database but somewhere along the line I screwed up


What you actually did was change the mysql password from a very secure 72 char system generated random password to a short less secure password when you were messing around in mysql with phpmyadmin.

You then changed the other 2 passwords to match the short password that you changed in mysql.

You should probably change them all back to the long password.

Paul
In life, you must either "Push, Pull or Get out of the way!"

Reggae

#1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using pas
« Reply #3 on: January 19, 2006, 07:22:31 AM »
But how do I regenerate the system-password?
According to other posts I should run conf-mysql-password  but this dosn't exist in SME7.
And with shell-access restricted and secured by a secure root-password is this unsafe?