Koozali.org formerly Contribs.org

&*!#$%) Squidguard help please!

Tom Carroll

&*!#$%) Squidguard help please!
« on: December 19, 2003, 06:26:52 PM »
Okay, I have been trying to deal with the BS that I am experiencing with SquidGuard.  It is not a smooth integration with SME 5.6U4 UDR to say the least - at least not for me.

I cannot access the administration panel at all.  I was able to at one time, but it is extremely flakey and very unreliable.  It has something to do with FormMagic or something.  Here is what I see in my log admin_error_log:

[Fri Dec 19 09:16:46 2003] [error] [client 127.0.0.1] File does not exist: /etc/e-smith/web/panels/manager/html/squidguard

I know it exists because I can see the @squidguard file in the cgibin directory and the permissions are the same as any other panel.

I cannot access the web panel from a computer on the local network or through a tunnel using putty and ssh.

Another problem I am having is the cronjob is telling me that it cannot update the blacklist every night.  I have the latest ftp information updated but it still produces error in the cron log.

Anyone have any suggestions what I need to do before I just comepletely blow this POS away?

Thanks!

Tom Carroll

[%sig%]

Tom Carroll

Re: &*!#$%) Squidguard help please!
« Reply #1 on: December 20, 2003, 07:10:36 AM »
Okay, here is some information to my problem.  When trying to access the server-manager via https://192.168.1.1/e-smith-manager or https://192.168.1.1/server-manager I get this page:

The requested URL could not be retrieved
--------------------------------------------------------------------------------
While trying to retrieve the URL: http.carrollweb.net:443

The following error was encountered:

Unable to determine IP address from host name for http.carrollweb.net
The dnsserver returned:

Name Error: The domain name does not exist.
This means that:

 The cache was not able to resolve the hostname presented in the URL.
 Check if the address is correct.

Your cache administrator is xxxx@carrollweb.net.
--------------------------------------------------------------------------------
Generated Sat, 20 Dec 2003 06:04:


Notice that it is resolving the host name to http.carrollweb.net.  It should not be this should it?

I know squid guard is working because I can view the log and see the entries.  However, when I get to the last entry (when I tried to access the server-manager) I have this:

1071900152.322         2 192.168.1.73 TCP_MISS/404  0  CONNECT 192.168.1.1:443 - DIRECT/ - -

This is so confusing that no one else is having this problem.  It did nothing other than follow the how-to and installed the package like it showed from the contribs section.

Lloyd Keen

Re: &*!#$%) Squidguard help please!
« Reply #2 on: December 22, 2003, 07:21:44 PM »
Tom,
Which package of Squidguard are you trying to install?

jb

Re: &*!#$%) Squidguard help please!
« Reply #3 on: December 23, 2003, 06:35:58 AM »
Tom and Lloyd,

I have installed squidguard from: http://www.tech-geeks.org/servers/sme/squidGuard/
The install seems to go fine and I did reboot, but when I run the supdate script, this is what I get:

[root@sme60final var]# /usr/local/squidGuard/supdate

SquidGuard Filter Interface 3.0
Copyright (c) Trevor Ouellette, 2002
This program may be freely distributed and/or modified.

downloading blacklist...
ftp://ftp.teledanmark.no/pub/www/proxy/squidGuard/contrib/blacklists.tar.gz
23:24:29 URL: ftp://ftp.teledanmark.no/pub/www/proxy/squidGuard/contrib/blacklists.tar.gz [432929] -> "blacklists.tar.gz" [1]
Installing Blacklist...

Restarting Squid...
Stopping squid: /etc/rc.d/init.d/squid: line 2:  4267 Aborted                 $SQUID -k check >/dev/null 2>&1
[ FAILED ]
Starting squid: [   OK   ]
Finished.

Then I do a service squid status and this is what I get:

[root@sme60final var]# service squid status
squid dead but subsys locked
FATAL: Bungled squid.conf line 44: cache_dir ufs /var/spool/squid  16 256
Squid Cache (Version 2.4.STABLE6): Terminated abnormally.
CPU Usage: 0.060 seconds = 0.050 user + 0.010 sys
Maximum Resident Size: 0 KB
Page faults with physical i/o: 213
/etc/init.d/squid: line -161:  4302 Aborted                 $SQUID -k check
[root@sme60final var]#

This doesn't look normal?  How do I know if squidguard is running and doing what it's supposed to do?  I really don't think it is?  Is there a way to see what is already in the blacklist file?

Thanks,

John Bennett

jb

Re: &*!#$%) Squidguard help please!
« Reply #4 on: December 24, 2003, 04:04:33 PM »
Never Mind for my issue.  I re-loaded on a fresh box and It appears to be working fine.  I have been testing other contibs and it seems I had a conflict.

JB

Tom Carroll

Re: &*!#$%) Squidguard help please!
« Reply #5 on: December 24, 2003, 07:47:19 PM »
JB - Can you share with us what that conflict was?  I am still having my problems and I am curious as to what contrib was conflicting with it.

Thanks!

Tom

jb

Re: &*!#$%) Squidguard help please!
« Reply #6 on: December 24, 2003, 09:49:20 PM »
I had this rpm installed, e-smith-squid-restrict-ip-0.1-1.noarch.rpm, from this site, http://vanhees.homeip.net/modules.php?op=modload&name=Downloads&file=index&req=viewdownloaddetails&lid=136&ttitle=e-smith-squid-restrict-ip-0.1-1.noarch.rpm.  The squidguard rpm includes this function as well.  So, I reloaded my test server and only installed the squidguard rpm and it now functions properly.  I also loaded the SARG rpm and it works as well.

I have been testing a lot of RPM's on my test box, but don't believe I had anything else loaded except the above mentioned rpm's, when I was failing.

JB

Tom Carroll

Re: &*!#$%) Squidguard help please!
« Reply #7 on: December 24, 2003, 11:30:01 PM »
I am glad to know what it was causing your problem.  However, are you able to access the squidguard panel within the server-manager?

I installed SquidGuard on my server (SME 5.6 Update 4).

I then tried to access my server-manager and was told it could not access https.carrollweb.net.  But I typed in the address as https://192.168.1.1/server-manager.

Is this working for you, or are you doing something different?

Thanks!

Tom

Tom Carroll

Re: &*!#$%) Squidguard help please!
« Reply #8 on: December 24, 2003, 11:33:23 PM »
Lloyd Keen wrote:

> Tom,
> Which package of Squidguard are you trying to install?

I have installed Squidguard 3.0 from Trevor Ouellette.

jb

Re: &*!#$%) Squidguard help please!
« Reply #9 on: December 24, 2003, 11:56:23 PM »
Tom,

I installed squidguard from http://www.tech-geeks.org/servers/sme/squidGuard/.  Just download the tar.gz and the readme.txt file and follow the instructions.

Yes, I can access the server-manager screen that has a panel for squidguard as well.

JB

aussie

Re: &*!#$%) Squidguard help please!
« Reply #10 on: June 30, 2004, 11:07:04 AM »
Quote from: "jb"
Tom,

I installed squidguard from http://www.tech-geeks.org/servers/sme/squidGuard/.  Just download the tar.gz and the readme.txt file and follow the instructions.

Yes, I can access the server-manager screen that has a panel for squidguard as well.

JB


On sme6.01, I installed suiqguard3.2.tar (3477kb), and it all installs well and I get the server-manager panel.
BUT what do I do from there?
I tried putting up a 'restrict IP' but it didnt seem to restrict (casino.com).
are there any docs somewhere?

TIA  :pint: Rob